Skip to main content

Laat zien wat in je zit: Meet Chelsea

laat zien wat in je zit chelsea gomes ap hogeschool antwerpen

Chelsea kan dankzij haar topsportstatuut al haar passies combineren. Ze studeert fulltime in de bachelor Toegepaste Informatica en danst daarnaast op hoog niveau. In haar weinige vrije tijd geeft ze niet alleen les in vier verschillende dansscholen, maar draait zelf ook mee in (inter)nationale danscompetities. 

  

Wie ben je en wat studeer je?   

Ik ben Chelsea Gomes, 22 jaar, en ik studeer in de bachelor Toegepaste Informatica met als afstudeerrichting IT & Business.  

Wat heb jij in het middelbaar gevolgd?  

In het middelbaar heb ik Techniek-Wetenschap (TSO) gevolgd. Dat was een goede mix van theorie en praktijk, wat mij erg lag. Maar hoewel ik altijd al interesse heb gehad voor de wetenschapsvakken, was ik na 6 jaar middelbaar toe aan iets anders.  

Hoe was jouw overstap van secundair naar hoger?  

Met studeren op zich heb ik eigenlijk nooit problemen gehad: noch in het middelbaar, noch in het hoger. Maar op mijn 18e wist ik totaal niet wat te kiezen en heb ik gewoon maar rap rap iets gekozen. Dat was natuurlijk compleet fout.  

Ik ben gestart in de lerarenopleiding, maar na één jaar alweer gestopt. Daarna heb ik een jaar Business & Management gedaan en daar ben ik erachter gekomen dat ik vooral de informaticavakken heel interessant vond. Na een gesprek met mijn studiebegeleider heb ik vervolgens de overstap gemaakt naar de bachelor Toegepaste Informatica bij AP Hogeschool.  

Mijn huidige opleiding vind ik echt top. De lectoren maken de lessen heel tof en interactief, wat het superinteressant maakt om te volgen. Terwijl ik me voorheen altijd dubbel moest zetten van ‘Oké Chelsea, komaan hup ...’, ga ik nu echt graag naar de les en de campus.  

Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen?  

Een aantal van mijn vrienden studeerden al bij AP Hogeschool en waren hier heel enthousiast over. Daarnaast is de hogeschool ook erg makkelijk bereikbaar voor mij. Dus zo was mijn keuze snel gemaakt.  

Wat is jouw ultieme advies voor studiekiezers?   

Denk goed na over wat je zelf graag wil doen en laat je zeker niet beïnvloeden door anderen. Je hoeft in het hoger ook niet per se dezelfde richting te kiezen als in het middelbaar. En als je gekozen opleiding toch niet helemaal blijkt te voldoen aan wat je verwachtte, is het ook helemaal geen schande om van studierichting of school te veranderen. Het leven is te kort om dingen te doen die je niet graag wil!  

Is er een moment geweest tijdens je opleiding dat je het (even) niet meer zag zitten?   

Goh, ik had de voorbije twee jaar altijd last van ‘de winterdip’ zeg maar. Je kent het wel: het wordt kouder en vroeger donker, waardoor het lijkt alsof je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op de campus zit. Dat is voor mij altijd wel een moeilijke periode, waardoor mijn motivatie wat wegzakt. Wat mij meestal helpt tijdens zulke momenten is voldoende tijd maken om dingen te doen die je leuk vindt. Als je thuiskomt niet meteen beginnen blokken, maar gewoon even een halfuur of uurtje tijd voor jezelf nemen vooraleer je er opnieuw invliegt. Voor mij is dansen bijvoorbeeld een echte uitlaatklep. Dans is echt mijn passie en geeft mij altijd energie. 

Jij hebt als student zelfs een topsportstatuut voor dans? 

Ik dans al heel lang, sinds mijn vierde ongeveer. In het begin was dat super low key, maar de laatste vijf jaar pakweg dans ik echt op hoog niveau. Ik doe zelf mee aan Belgische, Europese en wereldkampioenschappen, en geef daarnaast ook wekelijks les in vier verschillende dansscholen doorheen Vlaanderen.  

Hoewel ik intensief dans, volg ik wel gewoon een voltijds modeltraject. Dus dat is best heavy. (lacht) Sinds ik bij AP studeer, heb ik gelukkig wel een topsportstatuut. Mijn topsportstatuut geeft me de mogelijkheid om studeren en dansen beter te combineren. Als ik een belangrijke wedstrijd of training heb, kan ik bijvoorbeeld soms een examen verplaatsen of voor een les van klasgroep switchen. Dus dat komt heel goed van pas. Mijn studiebegeleider heeft me hiermee geholpen en ik ben erg dankbaar dat ik dit statuut heb gekregen. Mijn leven is vaak heel druk, maar ik dans supergraag en zou het echt niet kunnen missen.   

Wat zijn jouw plannen of dromen voor de toekomst?   

Ik zou het heel tof vinden om in een grote multinational aan de slag gaan. Als software developer of BI consultant, maar daar ben ik nog niet helemaal uit. En daarnaast wil ik ook nog heel lang blijven dansen natuurlijk. Ik dans echt supergraag en zal dat nooit kunnen opgeven. Dus ook in de toekomst heb ik sowieso een combinatie van IT en dans voor ogen.   

Wat betekent ‘Laat zien wat in je zit’ voor jou?   

Ik heb in mijn leven heel veel nee-zeggers gehad - mede omdat ik heel veel dans. In het middelbaar had ik bijvoorbeeld leerkrachten die zeiden ‘Gaat dat wel lukken?’ ‘Zou je niet beter naar het BSO gaan?’ Dus voor mij betekent ‘Laat zien wat in je zit’ dat je de nee-zeggers gewoon negeert en laat zien dat je het wél kunt. Het maakt ook niet uit of je hierbij meerdere keren van richting verandert. Als je iets graag doet of als iets echt je ding is, dan moet je dat gewoon doen.   

Heb jij nog een toptip voor (toekomstige) studenten?   

Op tijd beginnen: iedereen weet het, maar bijna niemand doet het. (lacht) Als je een opdracht krijgt, kan je er best meteen aan beginnen. Zo kan je op je gemak werken en heb je nog ruimte om eventuele vragen te stellen. Want er gaan gegarandeerd nog meer opdrachten komen en anders moet je vlak voor de deadline nog van alles tegelijk rondkrijgen. Ik spreek uit ervaring … (lacht)  

Ga ook altijd naar de les. Zelfs al denk je ‘dat heb ik al gezien’ of ‘dat weet ik al’ of ‘het is toch niet verplicht’ of ‘ugh, ik heb geen zin’ ... Ga toch maar. Dat is gewoon het beste, want dingen worden soms net iets anders uitgelegd of er komen superbelangrijke zaken aan bod die je anders zou missen. Dus gewoon gaan. Just do it! (lacht)  

 

Ook het verhaal van onze andere AP-gezichten ontdekken? Dat kan hier

Gerelateerde artikels